A kutya

Az ember leghűségesebb társa. Vigasztalónk a bajban, hűségével, szeretetével óv és megnyugtat. Egy kutya soha nem érdekből, hanem őszinte barátságból kötődik gazdájához.

Az ember leghűségesebb társa. Védelmezőnk, vigasztalónk a bajban, hűségével, szeretetével óv és megnyugtat. Egy kutya soha nem érdekből, hanem őszinte barátságból kötődik gazdájához.

Egy kutyával való élet azonban nemcsak örömet, hanem 10-15 évig tartó folyamatos kötöttséget is jelent. Rendszeres orvosi felügyeletre van szüksége, valamint megfelelő táplálékra és mozgásra. A kutyát nem érdekli, ha esik az eső, vagy vasárnap kora hajnal van, neki szüksége van a rendszeres sétára, hogy elvégezze szükségleteit. A törődést persze ezerszeresen is meghálálják, de aki kutyát vesz magához, előre számoljon a négylábúval együtt járó feladatokkal. (Azért ez nem olyan borzasztó: a rendszeres séta – akár még szélsőséges időjárás esetén is – nemcsak a kutya, az ember egészségére is jó hatással van!)

A kutya - Az ember leghűségesebb társa

Elfoglalt, de kutyát imádó embereknek sem kell feltétlenül lemondaniuk a kutyatartás örömeiről. Bár minden eb igényel bizonyos fokú törődést (etetés, séta), sok fajta jól elvan magában, nem igényel folyamatos szórakoztatást. Ilyenek például a tacskó, a shar-pei, a basset hound, vagy a shi-tzu.

Téves az a nézet, hogy lakásban nem lehet kutyát tartani. A kutyának ugyanis alapvetően az ember közelségére van szüksége. Már egy 50 négyzetméteres lakásban is nagyobb mozgástere van egy kutyának, mint egy nagy kertben, kennelbe zárva, vagy urambocsá’ egy láncon. A rendszeres sétának persze esetükben fokozott jelentősége van. Aki lakásban tart kutyát, csak úgy tegye, hogy a napi 2-3 sétát meg tudja oldani.

A gyerekek alapvetően vonzódnak a kutyákhoz. Ha nem, és az idegenkedés mögött nem áll korábbi trauma, az sajnos legtöbbnyire nevelési probléma. Ha van kutyánk, ha nincs, ne neveljük gyerekeinket úgy, hogy féljenek a kutyáktól! Általában a kutya és a gyerek kölcsönösen jó hatással vannak egymásra. Mielőtt azonban gyermekünknek kutyák vennénk, fel kell mérnünk, hogy tud-e, akar-e róla gondoskodni, illetve, ha ő nem teszi meg, akkor mi fel tudjuk-e vállalni a feladatot. Egy kutya ugyanis nem játék és nem lehet visszavinni az üzletbe, ha gyermekünk mégis megunta, vagy mégsem tudjuk a sétákat beilleszteni életstílusunkba. Ismét elmondjuk: egy kutya kötelezettség, rengeteg örömöt tud adni, de egyben felelősséggel is jár!

Kutyáink nem tudnak beszélni, ezért a gazdiknak folyamatosan oda kell figyelni jelzéseikre. Ma már a vakcinázás, rendszeres orvosi vizsgálatok és rendszeres féregtelenítés, illetve külső élősködők elleni kezelés mellett a mikrochip is hozzátartozik a kutyáról való felelős gondoskodáshoz.

Négylábú társaink a leghevesebb konfliktushelyzeteket generáló társállatok. Ürülékük, ugatásuk folyamatosan feszültségeket generálnak. Az emberek alapvetően két csoportra oszlanak. Az egyik szereti a kutyákat. A másik nem. Mindkét csoport érdeke azonban a békés egymás mellett élés. Ha a konfliktusokat nem is sikerül mindig maradéktalanul megoldani, azokat tompítani lehet, ha előre odafigyelünk rájuk, illetve elkerüljük őket.

Ezeken az oldalakon a felelős gazdiknak szeretnék tanácsokat adni, hogy hogyan nevelhetik helyesen kutyájukat, illetve mik a kutyák tipikus betegségei és azok tüneteit.