A macska

Aki azt hiszi, hogy az ember a teremtés koronája, annak nyilvánvalóan még soha nem volt macskája.

Aki azt hiszi, hogy az ember a teremtés koronája, annak nyilvánvalóan még soha nem volt macskája. A cicák talán a leghányatottabb sorsú kisállataink.

A ránk maradt emlékek alapján a macskatartás egészen az ókori egyiptomi kultúra előtti időkig vezethető vissza. Egyiptomban istenként tisztelték a macskákat, de Rómában és az ókori Görögországban is nagy megbecsülésnek örvendtek. Ennek a privilégiumnak a kereszténység megjelenésével, majd elterjedésével lett meg a böjtje. Az új vallás mindent ellenségének tekintett, amit a régi kultuszok tiszteltek, így a tisztítótűznek áldozatul estek a macskák is, kiket boszorkányoknak, a pogányság jelképeinek kiáltottak ki és irtottak. Ennek rövidtávú eredménye a patkányok elszaporodása lett, ami pestisjárványhoz vezetett. Nem meglepő, hogy ezek után újra felismerték a macskák hasznosságát és újra megbecsült kedvencek lettek. Népszerűségük napjainkban folyamatosan növekszik, hiszen rengeteg szeretetett adnak gazdáiknak és nincs meg az az idegesítő szokásuk, hogy le kell vinni őket sétálni. A macskák gazdái tipikusan még erősebben kötődnek kedvencünkhöz, mint a kutyások. Ugyanakkor a macska nem falkaállat, nehezen túri a kötöttségeket és tanítása is rendkívüli türelmet és pszichológiai érzéket kíván gazdájától. A cica a szankciókat és az idomítást nehezen tűri és általában sértődéssel reagál rájuk, olykor meg is torolja azokat. Gazdájától feltétlen imádatot vár el. A macska szeretetét ki kell érdemelni, megbecsüléséért meg kell küzdeni. De ezeket a nehézségeket gyorsan feledtetni tudja egy gazdijához dörgölődző doromboló cica.

A macska

Elfoglalt állatszerető emberek számára a macska az ideális háziállat. Autonóm természete folytán jól elvan egyedül is a lakásban, könnyen rászoktatható a szobatisztaságra és dorombolással hálája meg a gazditól kapott kedvességeket. Házőrzésre ugyan csak kevés cica alkalmas, de társnak és szeretet-csomagnak tökéletesen megteszi. Kis lakótelepi lakásokban is tökéletesen érzi magát.

Kutatások bizonyítják, hogy olyan gyermekek, akik kutya vagy macska (esetleg kutya és macska) közelében nőttek fel, a későbbi életükben kevésbé lesznek hajlamosak az allergiára, vagy az asztmára. Sajnos azonban, ha a gyerek macska nélkül nő fel és később kialakul nála a macskaszőr allergia a családnak le kell mondania a cicatartás örömeiről.

Elterjedt nézet, hogy terhes nő közelében nem tartózkodhat macska a toxoplazmózis veszélye miatt. Bár valóban a macska a toxoplazmózis egyik fő terjesztője, a parazitával ezen kívül még ezerféle módon, akár mosatlan gyümölcs, vagy nyers hús fogyasztása útján is megfertőződhetünk. Az emberek többsége (kb. 60 %-a) még fiatal korban át is esik a fertőzésen. A fertőzés általában nem jelent megbetegedést, mivel egy egészséges felnőtt ember immunrendszere tünetmentesen vészeli át azt. A fertőzésen átesett emberek vérében életük végéig megtalálható az ellenanyag, tehát soha többé nem fertőződhetnek meg. Probléma csak olyan kismamák esetében léphet fel, akik még nem estek át a fertőzésen. Ilyenkor a magzat károsodhat. Ennek megelőzésére célszerű még a terhesség elején, vagy azt megelőzően toxoplasma vizsgálatot végeztetni. Ha a kismama már korábban átesett a fertőzésen, a szervezetében lévő ellenanyagok megvédik a magzatot is. Ha ez még nem törént meg, akkor fokozott elővigyázatosságra van szükség (fokozott higiénia, nyers hús fogyasztását kerülni).

Kutyákkal jól együtt tudnak élni a cicák, de ha meg akarjuk magunkat kímélni a csúnya jelenetektől akkor lehetőleg kiskoruktól szoktassuk össze őket. Ha ez nem lehetséges, akkor macska mellé kompatíbilis kutyát, kutya mellé pedig kompatíbilis macskát válasszunk. Így elkerülhetők a komolyabb feszültségek. Idősebb álatok esetében jól eltesztelhető a kompatibilitás úgy, hogy messziről megnézzük az egymásra adott reakcióikat, majd fokozatosan egyre közelítjük őket egymáshoz. Ha a kutyák nem ugranak a macskára, és a macska sem akarja az első percben kivájni a kutya szemét, jó esélyünk van rá, hogy rövidesen összeszoknak. Ilyen esetekben általában macskák lesznek a falkavezérek, ezt a helyzetet a kutyáknak kiosztott óriási pofonokkal szokták tudatosítani.

Második macska beszerzésén akkor gondolkodjunk, ha cicánk egyértelmű jeleit mutatja annak, hogy erre vágyik. Ilyenek lehetnek a függönyre mászás, boka harapdálás, szőrtépés, étvágytalanság. Ilyenkor célszerű nőstény cica mellé kandúrt választani és fordítva (de már ekkor gondoljunk a későbbi szaporulatra és ivartalanítsuk legalább az egyiküket!). Ha mindkét cica ivartalanítva van, akkor ennek sincs jelentősége.

A macskák tartása csak látszólag ró kevesebb kötelezettséget a gazdára, mint a kutyáké. Rendszeres etetésre, orvosi vizsgálatokra, féregtelenítésre és külső élősködők elleni kezelésre a cicáknak ugyanúgy szükségük van, mint a kutyáknak. A macska tartása ugyanúgy kb. 15 évi folyamatos elkötelezettséget jelent, mint a kutyák esetében. Mikrochipezni ugyanúgy kell a cicákat, mint a kutyákat.