Kullancs veszély kutyáknál

Tudjon meg többet a kullancsokról és az ellenük való védekezésről kutyáknál!

A Kullancsokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók és az ellenük való védekezés

A Magyarországon honos 42 fajból 6 veszélyezteti a háziállatokat (és az embert). Kutyákon leggyakrabban 2 faj található meg hazánkban, de egy harmadik faj eseti behurcolásával is számolhatunk.

Kullancs veszély, kullancs elleni védekezés kutyáknál

A fertőző betegségek kórokozóinak terjesztésében játszott szerepük:

A kullancsoknak közel kétszáz fertőző betegség kórokozójának terjesztésében van szerepük. Ezek közül vannak olyan mikroorganizmusok melyek kizárólag emberi megbetegedést, mások kizárólag vadon élő állatok betegségeit okozzák, és vannak, amelyek kizárólag valamelyik háziállatfajt betegítik meg. A kullancsok terjesztette kórokozók okozta betegségek közül azok a figyelemre méltók, melyek emberi és állati megbetegedéseket egyaránt okoznak.

A különféle euryxen kullancsfajok egyedfejlődési alakjai a vadállatokból a szívott vérrel veszik magukba a kórokozókat (vírusokat, rickettsiákat, baktériumokat, egy- vagy többsejtű parazitákat) és "oltják" tovább a következő csípett áldozatukba.

Az ember és a háziállat megfertőzése azon múlik; hogy az adott földrajzi régióban az erdei állatok körében, milyen kullancs terjesztette betegség honos, mert annak a kórokozóját „oltják” tovább az emberbe vagy a kedvencállatba.

Hogyan terjesztenek fertőzést?

A kullancs közvetítette fertőzések leggyakrabban szúrással (nyállal) történnek. A kullancs azonban más módon is fertőzhet. A kullancs székletében is lehetnek kórokozók. A széklet beszáradása után az felporzik, s így a közelben lévő ember vagy háziállat légúti fertőzést szenvedhet. A bőrsebbe került széklet is fertőzhet. Az elhalt kullancs testében élve maradnak a mikroorganizmusok, és a tetem porladása után is megvan a belégzéses fertőződés lehetősége. A széklet és a tetem porladás után az állattartó épületek és a ritkán használt hétvégi bungalók takarítása során fertőződhetünk. A természetben legelő birka, kecske, vagy tehén nyers tejének jóleső kortyolásakor is fertőződhet az óvatlan kiránduló a kullancs által a kérődzőkbe juttatott kórokozótól. A kullancsok terjesztette kórokozókkal fertőzött erdei állatok testváladékaikkal szennyezik a növényzetet és a természetes vizeket, ahol közvetett úton mi is fertőződhetünk. A fertőzött kullancs vagy ürüléke lenyelésével is bekövetkezhet a fertőződés, elsősorban kisgyermek és kutya esetében.

Kullancsok által terjesztett fertőző betegségek:

Babesiosis

A babesia nevű kórokozó egy egysejtű vérélősködő, mely a kutya vörösvértesteit támadja meg. A babesiosis jól ismert, kullancs által terjesztett parazitózis, melynek klinikai lefolyása változatos lehet. Legjobban ismert a klasszikus szövődménymentes forma. Klinikai tapasztalatok alapján a betegség három megjelenési formáját lehet elkülöníteni (akut, klasszikus, krónikus).

Akut lefolyású babesiosis tünetei

Hirtelen jelentkező magas láz (40-41 °C), nagyfokú elesettség, lép megnagyobbodás, szabad szemmel látható vérfesték vizelés még nincs.

 

„Klasszikus” lefolyású babesiosis

Lázas állapot 2-3 napig, lép megnagyobbodás, vérfogyottság, citromsárga nyálkahártyák, vérfesték vizelés, „gyengülő” veseműködés.

 

Krónikus lefolyású babesiosis

Hetekig tartó váltakozó lázas-láztalan állapot, enyhe fokú vérfogyottság, lép megnagyobbodás. Vérfesték vizelés nem tapasztalható. Az ok kétféle lehet, vagy az immunrendszer „lépést” tart a fertőzéssel vagy egy másik típus a kiváltó ok. Ez utóbbi kórokozót (ún. „kisbabesia”) szórványos esetben, hazánkban is diagnosztizáltuk.

 

Lyme borreliosis (Lyme-kór):

Az egész szervezet betegsége. Fő tünetei: kokárdaszerű borpír, láz, „nyári influenzaszerű” állapot, arcidegbénulás, látás-, hallás-, egyensúlyzavar, ízületi-és izomfájdalom, szívritmuszavar stb. Egy tünet megszűnése vagy megszüntetése nem jelenti a Lyme-kóros beteg gyógyulását.

 

Kullancsencephalitis (agyvelő- és agy­hártyagyulladás):

Fő tünetei: influenzaszerű állapot, láz, hányás, fejfájás, szédülés, bénulás, izom- és ízületi fájdalom stb. E betegség kórokozója elsősorban az embert, ritkábban a kutyát is megbetegíti.

 

Ehrlichiosis (vérzéses kullancsláz):

Fő tünetei: láz, fejfájás, hányás, hasi fájdalmak, ízületi és izomfájdalmak stb. A kórokozó az ereket támadja meg, ezért bőr alatti és nyálkahártyabeli vérzések és következményes sárgaság látható a betegen, íny- és orrvérzés kíséretében. Az ember és a háziállat (elsősorban kutya) betegsége.

 

Q-láz (kérdőjeles láz):

A tünetek az emberben és a háziállatban a szerint alakulnak, hogy a kórokozó a tüdőt, a májat, vagy az ivarszervet támadja-e meg.

 

Tularemia (nyúlpestis):

E betegség tünetei aszerint mutatkoznak, hogy a kórokozó milyen úton jutott az ember vagy a háziállat szervezetébe. (PI. kullancscsípéssel, „bőrtularemia”, légúti fertőzéssel: „tüdő-tularemia” stb.)

 

Mediterrán foltos láz:

Dél-Európában e betegség kórokozóját a kullancsok közvetítésével a kutya adja át az embernek. Fő tünetei: láz, bőrkiütés és pörkös fekély, hányás, tudatzavar stb.

 

Tibola:

Fő tünete a kullancscsípés helyén pörkös fekély, nyirokcsomó-duzzanat stb.

 

A kullancsok elleni védekezés:

Magunk és kedvencállatunk védelme érdekében kövessük állatorvosunk ajánlását és gyógyszertárakban, állatpatikákban vagy kisállat kereskedésekben kapható különféle készítmények közül rendszeresen alkalmazzuk a Kiltix kullancs és bolha ellen HÉT hónapig ható nyakörvet vagy a kullancs, bolha, szúnyog és légy ellen ható Advantix spot-on rácseppentőt. Ez utóbbi termék rendkívüli előnye, hogy kullancsölő hatása mellett a kullancsok megtapadása ellen is hat (ún. repellens hatású).