Kutyák nevelése, gondozása

Kutyánkat, miként a gyermekeinket is, nevelni kell! Rossz szokásaikról következetesen le kell szoktatni őket, jó szokásaikat erősíteni kell.

Kutyánkat, miként a gyermekeinket is, nevelni kell! Rossz szokásaikról következetesen le kell szoktatni őket, jó szokásaikat erősíteni kell. Megfelelő szocializációval biztosítani kell, hogy a kutya harmonikusan beilleszkedjen környezetébe, megfelelő viszonyt alakítson ki a családtagokkal, az emberekkel és fajtársaival. A kutya alaptermészetéből adódóan meg akar felelni gazdájának, ezért a dicséret-szidás párossal mindenféle fizikai erőszak nélkül is elérhető a kívánt eredmény. Ha igazán jól nevelt kutyát akarunk, ne sajnáljuk az időt, pénzt és fáradságot, keressünk számára egy jó iskolát, ahol szakemberek taníthatják meg a megfelelő viselkedésre.

Az alábbiakban néhány tanácsot adunk ahhoz, hogy kutyáinkat hogy tudjuk rossz szokásaikról leszoktatni, illetve mit tegyünk ahhoz, hogy jobban elfogadja őket környezetük.

Szobatisztaság

A kölyökkutyákat meg kell tanítanunk arra, hogy hova kell menni, ha rájuk jön a szükség. A szoktatás a nevelés része, és nem megy varázsütésre. Ha kellően odafigyelünk és szakszerűen csináljuk, akkor az eredmény nem marad el. A kölyökkutyák csak pár óráig tudják visszatartani vizeletüket. Ezért az az optimális, ha 2-3 óránként levisszük őket sétálni.

Mivel ez az esetek többségében megoldhatatlan, legalább evés és játék után azonnal vigyük le sétálni a kiskutyát, mert esélyes, hogy hamarosan megindul a pisi. Fontos, hogy ha séta közben végzi el a dolgát, mindig dicsérjük meg, esetleg jutalmazzuk is jutalomfalattal. Ha kialakul a kedvenc helye a dolga végzésére, igyekezzünk mindig oda vinni. Fontos, hogy ne üssük meg a kiskutyát, ha baleset történik. Ezzel ugyanis többet ártunk, mint használunk. Megszidni persze lehet és kell, de csak rögtön azután, hogy megtörtént az eset (később már nem tudja, hogy miért kapta a letolást). Mint a kutyanevelésben általában, a szobatisztaságra szoktatásnál is legfontosabb a következetesség.

Hempergés

Az ürülékben és egyéb számunkra elviselhetetlenül büdös dologban való hempergés kutyánk egyik legidegesítőbb szokása. Ez még kutyáink vadászösztönének mellékhatása, részben az áldozat félrevezetését, részben a falkaösztön megtartását szolgálta. A megértés ez esetben sajnos nem szolgálja a szokás elfogadását. Leszoktatni szinte lehetetlen erről a passzióról kedvenceinket, de a probléma odafigyeléssel és következetességgel megelőzhető. Az ingerlő szagokat árasztó khmmm… dolgoktól rángassuk el és következetes „fuj-fuj”-al tudatosítsuk benne, hogy nem üdvözöljük a közelebbi kapcsolatot.

Rágcsálás

A hempergés mellett biztos ezüstérmes a rágcsálás a „kutya legbosszantóbb szokásai” versenyben. A kiváltó ok a kutya korától függ. A fiatal kutyáknál a fog növekedése miatti bizsergés miatt rágcsálnak, később pedig belép a nagy ellenség: az unalom. A gazdi cipői a legvalószínűbb áldozatai lehetnek kutyánk rossz szokásának, de újságok, könyvek, bútorok, szőnyegek, sőt sajnos az elektromos vezetékek is mind-mind potenciális rágógumik kutyusunk számára. Gondolnunk kell erre és csökkenteni a potenciális áldozatok számát: elektromos vezeték ne legyen szabadon a lakásban (lehetőleg csak bútorok mögött), cipőinket zárjuk el, könyveket, újságokat jó magasra tegyük és vegyünk kutyusunknak rengeteg csábító sípoló gumijátékot vagy műcsontot, amivel lekötheti magát, amikor az imádott gazdi távol van. A rágcsálási inger általában másfél éves kor után megszűnik. Tehát csak 18 hónapot kell kibírnunk. Csekélység:-)))

Ugrálás

Bronzérmes idegesítő szokás, mikor hivatali öltözékünket a szemünk fénye lábnyomaival látja el. Erről a szokásáról nem fog sajnos leszokni, amíg egyértelműen tudomására nem hozzuk, hogy legyen szíves, ne így kedveskedjen. A lenevelésben csak a következetesség segít. Ha nem akarjuk, hogy ugráljon, akkor soha nem hagyjuk ezt. A legbeváltabb módszer, hogy a már ugrani készülő kutyát úgy fogadjuk, hogy egyik lábunkon állunk, a másikat viszont enyhén behajlítjuk, így a kutya térdünkkel találkozik (vigyázat: nem rugjuk!). A kellemtelen élményt erősítsük meg verbális eszközökkel: fúj, nem szabad, stb.

Kutyák nevelése, gondozása

Ugatás

Ha az ugatásról való leszoktatásra lenne csodaszer, nekem is kevesebb ősz hajszálam lenne. A kutya általában unalmában ugat, gazdifüggő kutyák (mint az enyém) pedig mindig, amikor egyedül maradnak. Kis korban, rendszeres sétával és kutyával való foglalkozással le lehet szoktatni erről a szokásáról, de reménytelen esetekben csak az segít, ha kritikus időben (reggel 8 előtt és este 6 után) nem hagyjuk egyedül szemünk fényét, különben panelben ez a leggyorsabb módja annak, hogy közutálatnak örvendjen az ember. Fontos azonban tudni, hogy ugatás miatt a gazdi NEM jelenthető fel. Ne azért legyünk tehát tekintettel környezetünkre, mert jogilag szankcionálhatók vagyunk (mert nincs ilyen jogalap), hanem azért, mert ha tekintettel vagyunk lakó és embertársainkra, akkor a mi életünk is könnyebb lesz.

Séta

A kutyáknak nagy a mozgásigénye, amit ki kell elégíteni. Emellett a séta alkalom számára dolgai elvégzésére és a fajtársaival való találkozásokra, így a szocializáció fontos eleme is. Közterületen lehetőség szerint tartsuk pórázon a kutyát. Ez kezdetben ugyan kellemetlen számára, de sajnos a kutyák többsége nem annyira engedelmes, hogy a hirtelen ingerek (szeretett nő, vagy gyűlölt konkurens kan – vagy fordítva) ne hozza őket ki a béketűrésből és máris kész a baj. Macskák, vihar és a petárdák további veszélyforrások. Előzzük meg a bajt! Önkormányzatok által kijelölt és védett kutyafuttatókon nyugodtan szabadon lehet engedni a kutyát. A sétára lehetőleg ne szánjunk kevesebbet mint 30-40 percet és minden nap közel azonos időben vigyük le a kutyát.

Kutyagumi

Ha a kutyautálókat megkérdeznék, hogy mi a legfőbb kifogásuk a kutyások ellen, 10-ből 8-an a kutyagumit említenék. Sajnos mi kutyások is sokszor tehetünk erről a problémáról. A kutyagumi összeszedése senki ujjáról nem rántotta még le a gyűrűt. A mi közérzetünk is jobb lesz, ha tiszta környezetet hagyunk magunk után, és a környeztünkben élő anti-kutyások sem kezdenek ki minket, ha eltakarítjuk az ürüléket. Számtalan csipesz és drága zacskó született már a kutyagumi felszedésére. Közös jellemzőjük, hogy szerintem olyanok tervezték őket, akik csak fényképről láttak kutyát (kérem a feltalálók kíméljenek meg a felháborodott levelektől, én még nem találkoztam „gyárilag előállított” praktikus eszközzel).

További komplikáció, hogy olykor percekig kell sétálni kutyánk produktumával, amíg megszabadulhatunk tőle és őszintén ki szeret egy darab kutya …-al sétálni? Megoldás viszont van, méghozzá igen egyszerű. Bármelyik szupermarketben kilószámra kapunk nylonzacskókat, amik, ha időben meg nem szabadulunk tőlük kiszorítanak a lakásunkból. Fogjunk meg pár ilyen zacskót és gyűrjük zsebre séta előtt. Ha kutyánk elvégezte a dolgát, fordítsuk ki a zacskót és kapjuk fel vele a kakit. Visszafordítva és füleit becsomózva még a szag sem bánt majd minket. Sétáljunk el a legközelebbi kukáig és dobjuk bele. Mindössze ennyi fáradsággal megóvhatjuk magunkat egy csomó kellemetlenségtől. És még a nylonzacskók is elfogynak.

Szerencsés környékeken az önkormányzatok biztosítanak ürülékszedő zacskót, és mellette ott a gyűjtőláda is. Becsüljük meg ezt a gondoskodást azzal, hogy nem hagyjuk az utcán az ürüléket!

Elveszett kutya

A kutyák bármennyire is kötődnek hozzánk, elveszhetnek. Ma már aránylag könnyen, egy mikrochippel gondoskodhatunk róla, hogy ez az állapot ne legyen tartós, de mit tegyünk, ha nem chipeztettük be időben a kutyát és megijed a viharban, a petárdától, vagy egyszerűen egy izgató szuka szaga elcsábítja és nem talál vissza? Először is, ha budapestiek vagyunk nézzük meg a www.illatosut.hu honlapot az Illatos úti Ebrendészeti Telep honlapját. Ha nem Budapesten élünk, hívjuk a területileg illetékes gyepmesteri telepet, vagy látogassunk el oda személyesen. Feltétlenül szóljunk a környékbeli állatorvosoknak, hogy elveszett a kutyánk, illetve tegyünk ki a rendelőjében egy szórólapot. Használjuk az Internetet. Számtalan fórum van, amit figyelnek az állatvédők és azok, akik kutyát találnak, tegyük fel ide a kutya képét és adatainkat. Gyártsunk plakátokat és tegyük ki a környéken. Ne adjuk fel, járjuk az utcákat és próbáljuk meg megtalálni kedvencünket. Ha ezekkel a módszerekkel megkerül a kutyus, rögtön vigyük el az állatorvoshoz és chipeztessük be!

Ugyanilyen fontos, hogy ha elveszett kutyát találunk és sikerül megfognunk, első utunk az állatorvoshoz vezessen, részint, hogy ellenőrizhesse van-e benne chip- másrészt hátha tud segíteni a gazdi megtalálásában!

Ivartalanítás

Mindenki imádja a kölyökkutyákat. És aki szereti kutyáját, nem szívesen szabadítja meg koronaékszereitől. Gondoljunk azonban bele: a szukák gazdái úgysem hagyják, hogy kutyusunkat mindenféle kankutyák befedezzék. Ha nem ivartalanítjuk időben kedvencünket felkészülhetünk arra, hogy évente kétszer három hétig pokol lesz az életük: kan kutyák hordái fogják követni minden lépésünket, szukánk nyugtalan lesz, időnként meg is szökik. Jó esetben előkerül (vemhesen), rossz esetben a gyepmesteri telepen végzi. A kan kutyák gazdáinak még nehezebb az életük. Nekik nem csak évente kétszer három hét pokol jut, hanem pokol minden egyes nap, amikor tüzelő szuka van a közelben. A kutya, nyugtalan, ideges, járkál a lakásban, felébreszti gazdáját, sír, sétánál rángat, dekoncentrált és agresszív, úgy általában az őrületbe kerget mindenkit. Súlyosabb esetben el is szökik egy szuka után. Eredmény: jó eséllyel kiköt egy gyepmesteri telepen. Ehhez még hozzájönnek, az ivarszervi betegségek (daganat stb.), amik mind arra ösztönöznek: ha nem tenyésztésre vettük kutyánkat, ivartalanítsuk időben. Az ő élete ettől még teljes lesz és a mi életünk sokkal, de sokkal nyugodtabb.

Fürdetés

A közhiedelemmel ellentétben általában kutyáknak egyáltalán nem tesz jót a rendszeres fürdetés. Ez alól egyes fajták kivételek, mert igénylik a sűrűbb tisztálkodást, de általában csak akkor fürdessük kutyánkat, amikor már elviselhetetlen a szaga, de ne sűrűbben, mint évente 1-2 alkalommal. A kutyus szőrét keféléssel remekül lehet tisztítani és az állatok nagy része – a fürdetéssel ellentétben – ezt kifejezetten szereti is. Fürdetéshez csak kutyák számára kifejlesztett sampont használjuk és csak olyankor végezzük, ha biztosítani tudjuk, hogy a kutya szőre tökéletesen meg tud száradni (nyáron). Ellenkező esetben csúnya tüdőgyulladás lehet a szépítkezés vége. Javallott, hogy a fürdetést és szépítkezést bízzuk szakemberre. Így a fürdőszoba sem lesz romos, a kutya is kevésbé szenved és biztos, hogy rendesen megszárad a szépítkezés után. Ez a költség biztosan behozza majd az árát.