Kutyatartóknak

Tudja meg mikor esedékes a kutyák oltása, miért fontos a rendszeres féreghajtás illetve, hogy mivel védekezhet a külső élősködők ellen!

Fajtatisztát, vagy keveréket válasszak?

Ebben a vitában nem tudunk (nem is akarunk) állást foglalni! Minden kutya egyformán értékes, mert értékét nem pénzben kifejezet ára adja, hanem az általa adott őszinte szeretet, ami megfizethetetlen.

Ha fajtatiszta kutyát választunk, és jó tenyésztőtől vesszük, akkor előre tisztában lehetünk azzal, hogy kutyánk hogy fog kinézni és milyen személyiségjegyei lesznek. Nevelése is egyszerűbb, ha előre tudjuk, hogy mire számíthatunk, milyen az alaptermészete. Viszont nagyon óvatosan válasszunk tenyésztőt, hogy elkerüljük a beltenyésztésből adódó problémákat. Aki viszont egy gyepmesteri telepről fogad be egy keverékkutyát (vagy sajnos ott is van rengeteg fajtatiszta drága kutya), az annak a kis állatnak az életét menti meg. Ez esetben viszont mindenképpen tisztában kell lennünk azzal, hogy a kutya esetleg sokáig olyan környezetben volt, ahol fertőző betegségeknek volt kitéve. Első utunk tehát vezessen az állatorvoshoz és folyamatosan figyeljük a kutyát: az első gyanús jelre vigyük állatorvoshoz. Ezek a kutyák, akiket ennyire megtört az élet általában nagyon erősen kötődnek gazdáikhoz, de sokáig tart, míg az összes negatív élményt el tudják felejteni. Nekik tehát a szokásosnál is több szeretetre és törődésre van szükségük. Aminek aztán a többszörösét adják majd vissza.

Oltások

Semmiképpen ne vegyünk magunkhoz 6 hetesnél fiatalabb kutyát. Ha kölyökkutyát választunk, első lépésként ellenőrizzük, hogy milyen oltásokat kapott meg. A kölyökkutyának az alábbi „oltási sort” kell megkapnia, hogy védett legyen az összes „gyerekbetegség” ellen. Fontos, hogy addig ne vigyük utcára a kiskutyát, amíg az első négy védőoltást meg nem kapta! Ezek a betegségek nagyon gyorsan ölnek és egyetlen védekezés ellenük a megfelelő időben kapott vakcina.

  • 7-8 hét: első oltás parvo vírus ellen
  • 9-10. hét első kombinált oltás
  • 11-12. hét: második parvo
  • 13-14. hét. második kombinált oltás
  • 15-16. hét coronavírus
  • 17-18. hét: coronavírus
  • 20. hét: veszettség
  • 8 hónap: kombinált
  • 1 éves: kombinált+veszettség
  • évente: kombinált+veszettség

Mikrochip

A Tracer mikrochipet célszerű az oltásokkal együtt betetetni. A kutya 6-8 hetes korában ennek már nincs akadálya. A beavatkozás nem okoz nagyobb fájdalmat mint az oltás. Csak egyszer kell beadatni és a kutya egész életére védelmet nyújt. A chip adatait rögzíttessük az állatorvossal az www.petvetdata.hu internetes adatbázisban. Ne felejtsük el megadni telefonszámunkat! Az adatokhoz csak az arra jogosultsággal rendelkezők (állatorvosok) férhetnek hozzá és csak baj esetén (elveszett kutya) fogják ezt megtenni. De előre gondolnunk kell az ilyen esetekre, tehát az adatainkban történő bármilyen változást (gazdi személye, lakcím, telefon) azonnal jelentsünk be az állatorvosnak. A veszettség elleni oltás beadatásakor szánjunk arra időt, hogy ellenőriztessük adatainkat és ha változás van, azt vitessük be az adatbázisba. A www.petvetdata.hu-n bármelyik gazdi ellenőrizni tudja, hogy szerepel-e az adatbázisban a kutyája. Ha nem szerepelne, mindenképpen célszerű beíratni az állatorvossal.

Hasznos információk kutyatartók számára

Féreghajtás

A kiskutyák többsége még az anyaméhben vagy a szoptatás során megfertőződik bélféreggel. Ez természetes dolog, de a gazdiknak gondolniuk kell erre és a tenyésztőnél (vagy menhelyen) ellenőrizni kell, hogy kapott-e már a kiskutya féreghajtót. Ha nem, akkor a lehető legrövidebb időn belül az állatorvossal el kell végeztetni a kezelést. A kiskutyáknak két hetes és 3 hónapos kor között két hetente szuszpenziós féreghajtásra van szükségük. Három hónapos kortól minden harmadik hónapban tablettás vagy minden hónapban spot onos féregtelenítést kell rajtuk elvégezni. Ez azért szükséges, mert a kutyák séta közben bármikor megfertőződhetnek. Rendszeres féreghajtás mellett azonban biztosíthatjuk, hogy ez a probléma ne okozzon tüneteket. Célszerű az egy éves féreghajtó tabletta mennyiséget egyszerre megvásárolni az állatorvostól. Az állatorvos utasításai szerint a féreghajtást magunk is elvégezhetjük otthon. Ízesített féreghajtó tabletta esetén a kutyák többsége megeröltetés nélkül eszi meg a tablettát, nincs szükség erőszakos tabletta lenyomásra). 30 kg alatti kutyáknak 10 kg-ként 1 tablettát adjunk. 35 kg esetében már van nagy méretű kutyának megfelelő 1 tablettás megoldás is. Az ennél is nagyobb kutyáknál kombinálni kell a lehetőségeket.

A kullancsok elleni védekezés:

Magunk és kedvencállatunk védelme érdekében kövessük állatorvosunk ajánlását és gyógyszertárakban, állatpatikákban vagy kisállatkereskedésekben kapható különféle készítmények közül rendszeresen alkalmazzuk a Kiltix kullancs és bolha ellen HÉT hónapig ható nyakörvet vagy a kullancs, bolha, szúnyog és légy ellen ható Advantix spot on rácseppentőt. Ez utóbbi termék rendkívüli előnye, hogy kullancsölő hatása mellett a kullancsok megtapadása ellen is hat (ún. repellens hatású).Ez azért fontos, mert a kullancsoknak nem adatik meg a lehetőség, hogy áldozatukba csípjenek, így a gyorsan átjutni képes kórokozók sem kerülhetnek be a kutya szervezetébe. További leőnye, hogy a kullancs és a bolha mellett a szúnyog és a légy ellen is hatásos.

A bolhák amellett, hogy megkeserítik kedvenceink életét, nyálukkal súlyos allergiás tüneteket, ekcémát is kiválthatnak kutyáinkon. Emellett a galandféreg köztigazdái. Bármennyire is tisztán tartjuk kutyáinkat, bármikor megfertőződhetnek bolhákkal a fajtársaikkal való játék, vagy a séta során. A probléma azonban ma már könnyen kezelhető, illetve megelőzhető.

A kutya igényeinek megfelelően bolha és kullancsirtó nyakörv (Kiltix), vagy az Advantix spot-on készítmény (cseppek) hatékonyan meg tudják védeni kutyáinkat a nemkívánatos élősködőkkel szemben. Célszerű olyan készítményt választani, ami nemcsak a bolhák, hanem a kullancsok ellen is hatékony védelmet nyújt. Ezek az élősködők ugyanis nemcsak kellemetlenséget jelentenek, hanem súlyos (gyakran halálos) betegségeket terjesztenek. Ma már sajnos nagyon elszaporodtak a fertőzött kullancsok, így a babesiosis és a Lyme kór fertőzés veszélye egyre nagyobb. Azt sem lehet kijelentetni, hogy csak a „kullancsszezonban” kell védekezni. Ugyanis a melegebb telek miatt a kullancsszezon gyakorlatilag januártól decemberig tart. A Bayer Hungária Kft. számos készítménnyel segíti a kutyák megfelelő ápolását

Külső élősködők elleni kezelés

A kullancsok esetében a Magyarországon honos 42 fajból 6 veszélyezteti a háziállatokat (és az embert). Kutyákon leggyakrabban 2 faj található meg hazánkban, de egy harmadik faj eseti behurcolásával is számolhatunk.

A fertőző betegségek kórokozóinak terjesztésében játszott szerepük:

A kullancsoknak közel kétszáz fertőző betegség kórokozójának terjesztésében van szerepük. Ezek közül vannak olyan mikroorganizmusok melyek kizárólag emberi megbetegedést, mások kizárólag vadon élő állatok betegségeit okozzák, és vannak, amelyek kizárólag valamelyik háziállatfajt betegítik meg. A kullancsok terjesztette kórokozók okozta betegségek közül azok a figyelemre méltók, melyek emberi és állati megbetegedéseket egyaránt okoznak.

A különféle euryxen (nem csak egy élőlényre specializálódott) kullancsfajok egyedfejlődési alakjai a vadállatokból a szívott vérrel veszik magukba a kórokozókat (vírusokat, rickettsiákat, baktériumokat, egy- vagy többsejtű parazitákat) és "oltják" tovább a következő csípett áldozatukba.

Az ember és a háziállat megfertőződése azon múlik; hogy az adott földrajzi régióban az erdei állatok körében, milyen kullancs terjesztette betegség honos, mert annak a kórokozóját "oltják" tovább az emberbe vagy a kedvencállatba.

Az Advantix spot-on (rácseppentő oldat) már recept nélkül is kapható. Keresse állatorvosánál, és az állatorvosi patikákban vagy az állatorvosi termékek forgalmazásával rendelkező gyógyszertárakban.

Táplálék

Kutyáink imádják a házi kosztot. De ez nem jelenti azt, hogy ez jót is tesz nekik. Vannak olyan élelmiszerek (pl. a csokoládé), amik egyenesen súlyos mérgek kedvenceink számára. Célszerű kutyáinkat olyan tápokkal táplálni, amiket kifejezetten az ő igényeiknek megfelelően fejlesztettek ki. Más és más igénye van egy növekedésben lévő kutyának, más egy ereje teljében lévőnek és megint más egy öregnek. Ma már a tápok széles választéka áll a gazdik rendelkezésére. Megvásárolhatók a szupermarketekben, vagy az állatkereskedésekben. A kutya szempontjából mindegy, hogy konzervet kap, vagy száraz tápot, ám többségük a konzervet kedveli. Kölyköket naponta háromszor kell etetni, 6 és 12 hónapos kor között naponta kétszer, majd naponta egyszer. Egy-egy falatot kaphatnak a gazdi ételéből is (úgyis kikönyörgik), de a domináns a számukra megfelelő táplálék legyen.