Nyuszim van

A nyuszik könnyen fertőződnek meg különféle állatok bolháival. A lakásban tartott nyulak rendszerint a velük együtt élő kutyáktól és macskáktól fertőződnek meg.

A nyuszik könnyen fertőződnek meg különféle állatok bolháival. A lakásban tartott nyulak rendszerint a velük együtt élő kutyáktól és macskáktól fertőződnek meg.

A kertben tartott nyulak akár a sünök bolháit is magukra szedhetik.

Ezért ha bármelyik kedvencünkön a bolhásság tüneteit tapasztaljuk, valamennyi együtt tartott állatot, így a nyuszit is célszerű lekezelnünk. Ha bárkit is kihagyunk, az visszafertőzheti a többieket.

Nyúl és bolhafertőzés

A nyulak bolhátlanítására kevés szer áll rendelkezésünkre. Mivel a kutyák és macskák kezelésére szánt hatóanyagok mérgezőek lehetnek a nyuszikra, fontos, hogy csak a kifejezetten nekik készült készítményeket használjuk.

Ilyen az Advantage spot-on, amely 4 kg alatti és 4kg feletti testsúlyú nyulak kezelésére alkalmas kiszerelésben kapható.

A megfelelő tubus tartalmát egyszerűen a szőr széthajtása után a tarkó bőrére kell cseppenteni.

A felszívódás néhány órát vesz, ezalatt a nyuszit lehetőleg ne simogassuk.

Az Advantage cseppet állatorvosnál, állatpatikában vagy állateledel üzletekben lehet beszerezni.

Mivel a bolhák különböző fejlődési alakjai a nyuszi környezetében, az alomanyagban találhatóak, ezért az állatok kezelése mellett különös figyelmet kell fordítanunk a ketrec egyidejű alapos fertőtlenítésére is. Enélkül az újrafertőződés elkerülhetetlen!

A szúnyogok a nyulak súlyos, többnyire halálos kimenetelű megbetegedését okozó kórokozók terjesztésében játszanak szerepet. Ez a betegség a myxomatózis.

A fertőződés a szúnyogok aktivitási időszakában tavasztól őszig bármikor bekövetkezhet.

Védőoltással lehet védekezni ellene, amelyet a vakcina típusától függően évente vagy félévente meg kell ismételni.