Vadászgörények férgessége

A görények, mint a többi házi kedvenc többféle bélféreggel is megfertőződhetnek, és tovább fertőzhetik környezetüket.

A görények belső élősködői

A görények, mint a többi házi kedvenc többféle bélféreggel is megfertőződhetnek, és tovább fertőzhetik környezetüket. Mivel a bélférgek az emberekre is veszélyesek, negyedévente ajánlott széles spektrumú féreghajtó szerrel féregteleníteni az állatokat.

A bolha a galandféreg köztigazdája is lehet, ezért (is) fontos a bolha elleni rendszeres védekezés. Aki próbált már görénynek tablettát beadni azt tudja, ez az igazi „mission impossible”. A görények nem szeretik a fizikai kényszert és haladéktalanul szankcionálják is. Alkalmazzunk ezért az állatbarátabb módszereket. A Bayer által forgalmazott cseppel egy lépésben megoldható a féregtelenítés és a bolhátlanítás. Külön előnye ennek a cseppnek, hogy a görények első számú parazitája, a fülatka ellen is védelmet nyújt.

Vadászgörények férgessége

Fonal- és galandférgek

A vadászgörények esetében természetes körülmények között mind a fonal-, mind a galandférgesség előfordul.

Zsákmányállataikban, mint köztigazdákban, találhatók meg a különböző paraziták fejlődési alakjai. Ezek elfogyasztásakor fertőződnek meg.

A lakásban tartott görkék sincsenek teljes biztonságban. Szennyezett cipővel akaratunkon kívül, mi is hazavihetjük a féregpetéket. Ezek felvételével szintén kialakulhat a férgesség.

Szívféreg

Ezeket a szúnyogok által terjesztett parazitákat dirofiláriáknak is nevezik.

A szívféreg a vadászgörény szívében és a tüdő nagyobb ereiben él, akár 8-10 cm hosszúságot is elérheti. Ez a parazitózis a görke életét fenyegető bántalom. Dél-Európában és Amerikában is rendkívül elterjedt. Külföldi utazása megkezdése előtt egy hónappal konzultáljon állatorvosával a megelőző féreglárva ellenes spot-on kezelésről.