A házi kedvencek a család fontos tagjai, de hívatlan vendégeket is hazahozhatnak. Ha ismerjük a környezetünkben meglapuló élősdik fajtáit, és tudjuk, hogyan védjük folyamatosan kedvenceinket, megakadályozhatjuk, hogy paraziták vegyék birtokba otthonunkat.

ÍME, A BIZONYÍTÉKOK

Az ön otthona is veszélyben van?

Otthonunk a paraziták paradicsomává válhat, ha kedvencünk nincs rendszeresen bolhátlanítva és féregtelenítve. A paraziták meleg környezetben tenyésznek, így a modern központi fűtés rendszerek árnyoldala, hogy a bolhák és a férgek egész évben problémát okozhatnak.

Az ön otthona is veszélyben van?

Otthonunk a paraziták paradicsomává válhat, ha kedvencünk nincs rendszeresen bolhátlanítva és féregtelenítve. A paraziták meleg környezetben tenyésznek, így a modern központi fűtés rendszerek árnyoldala, hogy a bolhák és a férgek egész évben problémát okozhatnak.

Kinn a szabadban a melegebbre és nedvesebbre fordult időjárás miatt a paraziták hosszabb ideig képesek életben maradni, így nagyobb annak a kockázata, hogy kedvencünk érintkezésbe kerül velük.

Elolvasom a jelentést

A JELENTÉS

Jelentést készíttettünk, hogy fényt derítsünk az otthonunkban és otthonunk körül a paraziták szempontjából különösen problémás területekre. A vizsgálat több mint egy hónapig tartott, 1534 kutya- illetve macskatartó részvételével. Szakértőink magyarázzák az eredményeket.

ELOLVASOM A JELENTÉST

MÁR MA KÉRJE KI ÁLLATORVOSA TANÁCSÁT

EGY HATÁSOS, RUTINSZERŰ PARAZITA PREVENCIÓS TERVVEL KAPCSOLATBAN

 • Konzultáljunk állatorvosunkkal

  Tájékozódjunk egyedi parazita védelmi tervvel kapcsolatban kedvenceink számára.

  Kérdőív letöltése
 • Ossza meg a hírt

  A Facebookon keresztül megoszthatja a közösségben élő többi házi kedvenc gazdáival üzenetét.

  Megosztás
 • Hasznos tippek

  Terjesszük az üzenetet, hogy a közösségünkben élő többi házi kedvenc is biztonságban lehessen.

  Hasznos tippek

Hivatkozások: 1. Az Opinion Matters 1534 kutya- / macskatartó körében végzett felmérése a Bayer Animal Health megbízásából, 2015. január. 2. Brit Kártevőirtó Szövetség. 3. Shaw SE, Kenny MJ, Tasker S, Birtles RJ. 2004. szept. 8.; 102[3-4]:183-8. A Ctenocephalides felis [Bouché] macskabolha kórokozó hordozása Nagy-Britanniában. 4. Kirchheimer és Jacobs, Állatorvosi nyilvántartás [2008]163, 394-395.

AUTÓK

Ha kutyánkat autóval visszük sétálni, elszaporodhatnak a paraziták a jármű kárpitjában. Bármilyen, a kutyánkra a parkban rátelepedő élősködő bekerülhet az autóba, például a talajból származó féregpete vagy más állatról áttelepedő bolha.

NE FELEDJÜK…

 • Amint az otthoni szőnyegek esetében, rendszeresen porszívózzuk és tisztítsuk ki az autó belsejét.
 • Rendszeresen féregtelenítsük házi kedvencünket, és kövessük az állatorvos utasításait. Ezáltal a lehető legkisebbre csökken a környezetünkben lévő féregpeték száma.
 • Rendszeresen kezeljük hatásos bolhairtószerrel az otthonunkban élő összes kutyát és macskát.

 

SZELLŐZTETŐ SZEKRÉNYEK

A macskáknak a szellőztető szekrény ideális környezet lehet a szundikálásra, a bolhák számára viszont ideális inkubátorként szolgál.

NE FELEDJÜK…

 • Az első pillanattól kezdve tiltsuk ki a házi kedvencet a szekrényből.
 • Bolhafertőzés esetén érdemes kimosni minden ágyneműt.

 

KÁRPITOZOTT BÚTOROK

Amerre kutyánk vagy macskánk járkál, sajnos a paraziták is odajutnak vele együtt, és a kárpitozott bútorokban különösen elszaporodnak. Az állattartók 14 százaléka1 bevallása szerint bolhafertőzés után el is dobja a párnákat és ágytakarókat.

NE FELEDJÜK…

 • Rendszeresen porszívózzuk ki a szőnyegeket és a kárpitozott bútorokat.
 • Rendszeresen szedjük le és mossuk ki a párnavédőket és az ágytakarókat.

 

A KERT

Hátsó kertünkben kerülhetünk érintkezésbe mi is és kedvencünk is jónéhány fajta parazitával, így például orsóférgekkel, mint a Toxocara is.

Ha kedvencünk gyakran járőrözik a kertben és vadászik, könnyebben kaphat galandféreg fertőzést.

A kertben házas és meztelen csigák is éldegélhetnek. A kutyák tüdőféreg-fertőzést kaphatnak, ha fertőzött házas és meztelen csigát esznek, ami kezeletlenség esetén halálos is lehet négylábú társunkra nézve.

NE FELEDJÜK…

 • Szedjük fel az ürüléket a kertből mindennap.
 • Ne hagyjunk szemetet vagy hulladékot a kertben.
 • Vegyük le és tisztítsuk meg a sáros cipőket, kerékpár- vagy babakocsi kerekeket, mielőtt belépünk otthonunkba.
 • Már ma konzultáljunk állatorvosunkkal a rutinszerű megelőző kezeléssel kapcsolatban.

 

Kullancsveszély

NE FELEDD, a kullancsok tavasszal és ősszel a legaktívabbak. A kutya kullancsai olyan kórokozók terjesztésében játszanak szerepet, mint a babézia vagy a Lyme borrélia. Az általuk kialakított megbetegedések a kutya életét veszélyeztetik.

NE FELEDJÜK…

 • Tartsd távol a kullancsokat és előzd meg a kullancscsípést.
 • Ha nincs csípés, nincs megbetegedés, csak egészséges és boldog kutya!
 • Kutyádnak legalább havi rendszerességgel kullancs elleni spot on-ra van szüksége!

KEDVENCÜNK FEKVŐHELYE

Kedvencünk fekvőhelye, ahol annyi időt eltölt, paraziták nagy populációjának adhat otthont. A felmérésben részt vevő állattartók 28 százaléka talált már bolhát kedvence fekvőhelyén.

NE FELEDJÜK…

 • A kedvencünk fekvőhelyéül szolgáló textíliákat magas hőmérsékleten mossuk

 

Nyitott ablakok

Mit kell tudni a szúnyogokról?

Májusban az esősebb és melegebb idő beköszöntével, a szúnyogok már megfelelő időjárási körülményekkel találkoznak és megkezdik vérszívó, parazita inváziójukat. A szúnyog szezon beindulásával a szívférgesség kialakulásának esélyei is növekednek. A hazai vizsgálatok megállapították, hogy három szúnyog faj is hordozhatja a szívféreg lárváit. A szúnyogok egyébként nemcsak fonálférgeket, hanem más kórokozókat is terjeszthetnek, ezért a kullancsokhoz hasonlóan egyre nagyobb figyelmet követel a szúnyogok elleni védelem, és a szúnyogcsípés elkerülése, megakadályozása.

NE FELEDJÜK…

 • Ismert az úgy nevezett egyhetes szabály, mely szerint egy kiadós esőt követően nagyjából 7 nap múlva kelnek ki lárvális alakjukból a szúnyogok.
 • Ezek aztán hatalmas rajokban támadják meg a melegvérű élőlényeket, elsősorban a reggeli és koraesti időszakokban, leginkább az árnyékos, szélmentes területeken.